Was het eerste wat ik dacht, bij het zien van het plan voor Plasticloos. Een jaartje geleden stapten Esmay, de oprichtster van Plasticloos, en ik tegelijkertijd binnen bij een jaartraject tijdens de opstartfase van onze bedrijven. Terwijl ik bezig was om mindyourways vorm te geven, ontwikkelde Esmay ook Plasticloos.

Al langere tijd keek ik ernaar uit om met Esmay in gesprek te gaan en meer te horen over haar vernieuwend concept. En vorige week was het dan zover. In dit blog neem ik je mee in ons gesprek, ik deel het achterliggende verhaal dat leidde tot Plasticloos én vertel hoe jij kunt bijdragen aan een wereld met minder plastic, op een simpele manier.

Daarnaast volgt er een leuke verrassingsactie voor de maand November, dus ben je benieuwd, lees dan vooral even verder!


Hoe is Plasticloos ontstaan?

Allereerst was ik natuurlijk enorm benieuwd naar Esmay’s reden om Plasticloos op te starten. Zoals ze gelijk al mooi aangaf, raakt onze afvalbak ‘het snelst gevuld met plastic afval afkomstig van de wekelijkse boodschappen‘. We moeten tenslotte allemaal eten. Dit herkende ik meteen, ook ik sta er namelijk van versteld hoeveel plastic ik wekelijks nog weggooi terwijl ik al bewust, waar mogelijk, geen onnodig plastic in huis haal.

Ze geeft aan dat veel plastic-vrije initiatieven zich richten op andersoort producten, denk aan refill bekers, linnen tasjes, papieren rietjes etc. Ook deze zijn uiteraard relevant, maar waarom zouden we de grootste aanvoer van plastic niet óók proberen aan te pakken? Maar dan wel bij de wortel van het probleem. Een online supermarkt met plasticvrije producten bijvoorbeeld.

Maar waar en hoe is dit idee nou precies ontstaan? Het begon een aantal jaar geleden, toen ze alleen een reis maakte van 1,5 jaar door Australië en Azië. Hier werd ze zoals ze zelf zegt, ‘echt even met haar neus op de feiten gedrukt’.

De bergen plastic afval daar waren gewoonweg bízar‘.


Wat veel mensen niet weten, en wat ik voor dit gesprek ook niet wist, is dat een groot deel van het plastic, dat wij in de westerse wereld verbruiken, niet gerecycled kan worden. Dit wist ik. Wat ik echter níet wist was dat dit plastic vervolgens verscheept wordt om het in niet-westerse landen te recyclen, wat dus duidelijk daar niet gebeurt.

De simpele conclusie? Als wij hier minder verbruiken heeft iedereen op de wereld daar baat bij. Bij terugkomst in Nederland voelde Esmay dat ze hier meer mee moest doen, puur zelf minder verbruiken voelde voor haar niet als genoeg.

Haar droom is om uiteindelijk een zo compleet mogelijke supermarkt aan te bieden, waar alle dagelijkse boodschappen kunnen worden besteld. Vrij van plastic. En het begin is er! Want op dit moment kun je op www.plasticloos.nl al verschillende pasta soorten, noten, pitten, bonen, diverse specerijen en koffie- en thee soorten bestellen.


Ben jij van de melkboer?

Het concept is eigenlijk geïnspireerd op de, voor sommige van ons nog wel bekende (yup all you 90’s baby’s ;-), werkwijze van de melkboer. Melk werd in glazen flessen thuis aangeleverd en de boer haalde deze weer op om ze te vullen. Dit werk bij Plasticloos net zo, alleen regel je het nu gewoon simpel vanuit huis! Dit gebeurt op basis van een online lidmaatschap van €19,95 per maand. Hierin zit zowel het gebruik, de schoonmaak én de levering van de potten. Je betaalt dus geen aparte bezorgkosten, wat bij andere aanbieders vaak wel het geval is.

Wordt jij net zo enthousiast als ik bij het lezen van dit verhaal en vind jij het ook tijd voor een andere aanpak, één die het verschil maakt? Dan heb ik nu een mooie kans voor jou!

Je kunt namelijk de hele maand November member worden bij Plasticloos en daarbij direct 10% korting ontvangen op je totale bestelling! Gebruik hiervoor de kortingscode ‘mindyourways’  . Daarnaast ontvang je ook nog een welkomstcadeautje, want we waarderen het dat jij wilt investeren in een wereld waarin we dingen anders doen.

Ik ben benieuwd, hoe denk jij over het gebruik of verminderen van plastic?


Voor mij staat mindyourways voor het bewust-zijn van je gedrag, de manier van hoe je met jouw welzijn en dat van de wereld omgaat. Omdat ik graag bijdraag aan initiatieven, die zich aansluiten bij deze visie schreef ik dit artikel. Herken jij jouw visie hierin, dan maak ik graag kennis om te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen.