Het sinterklaasweekend is net voorbij, de cadeautjes zijn uitgepakt maar grote kans dat de chocoladeletters je nog roepen vanuit de keukenkastjes. Waarom is het toch zo lastig om je gezonde eetpatroon aan te houden tijdens het thuiswerken?

Je kent het vast wel. Wanneer je naar je werk gaat heb je een vast ritme, je staat op, volgt je ochtendritueel en vertrekt. Maar eenmaal thuis ligt het bed ‘s ochtends wel erg lekker, je start later op, maaltijden worden overgeslagen en hierdoor ligt snaaien op de loer. I feel you! Ik ben zo ongeveer de slechtste opstaander (als dit een woord is) uit het westelijk halfrond. Omdat ik echt een avondmens ben is het voor mij extra verleidelijk om het ‘s avonds laat te maken, want ik heb ‘s ochtends toch meer tijd.

5 tips om jouw eetritme te behouden

Echter, merk ik dat wanneer ik mijn ritme volg ik mezelf de hele dag veel energieker en productiever voel. Soms heb je even wat extra motivatie nodig, daarom deel ik hierbij 5 tips, die jou helpen om jouw gezonde eetritme te behouden tijdens het thuiswerken.

”I diddn’t mean to, it was a snackcident”.

 1. Gebruik je ‘extra tijd’ effectief
  In bed blijven liggen is verleidelijk, punt. Hoewel ik het niet aanraad om dit dagelijks te doen vind ik wel dat je jezelf ook wat mag gunnen. Ook dat helpt om een bepaald ritme vol te houden. Het niet té moeilijk maken voor jezelf. Maak bijvoorbeeld met jezelf de afspraak dat je één dag in de week wat langer mag blijven liggen. Zorg er wel voor dat je alsnog een goed ontbijt neemt en even buitenkomt voor je aan je werk begint. Dit is echt super belangrijk! Al maak je maar een wandeling van een kwartiertje, het doet wonderen! Zie de ‘overgebleven reistijd’ ook echt als een cadeautje. Hoe lekker is het dat je nu ‘s ochtends een havermout-banaan pannenkoek kunt bakken? (jup dat doe je in 10 minuten) Zodra je merkt hoe goed je, je voelt door dit gezonde ritme wil je het zelf vasthouden. Grote kans dat wat onderdelen uit je gezonde ontbijtroutine blijven hangen, wanneer je weer naar je werk kan ;-).

 2. Zorg voor een voedende lunch
  Wat ik veel terug hoor is dat vrouwen vaak lunchen met wat crackers of een salade. Onder het motto ‘ik zit de hele dag dus ik wil niet te veel calorieën binnenkrijgen’. Ik snap dit gevoel. Echter heeft je lichaam behoefte aan voeding, ook wanneer je de hele dag zit. Een kantoorbaan waarbij je de hele dag gefocust moet zijn vraagt namelijk óók veel van onze hersenen, deze functioneren ook op basis van voeding. Merk je in de middag dat je focus laag is? Dan heeft dit vaak te maken met een tekort aan voedingsstoffen. Eet dus tijdens de lunch liever een goedgevulde soep, voeg (warme) groenten toe aan je salade of eet een lekkere Hollandse volkorenboterham. Ei gerechten zijn goed voor je hersenen en geven je veel langdurige energie! Bepaal vooral zelf waar jij je goed bij voelt. Iedere vrouw heeft een ander lichaam en een anders werkende spijsvertering. Er is geen one-size-fits-all.

 3. Schakel je co-vriendinnen in
  Ook hierbij kun je de lunch een dag eerder voorbereiden, bijvoorbeeld door meer te maken van je avondeten of door het klaar te leggen net zoals je zou doen voor je werk. Neem de tijd om rustig te eten, stap weg van je laptop én je telefoon en ga op een andere plek zitten. Als je dit lastig vindt en steeds weer merkt dat je toch maar doorwerkt thuis, spreek dan af met een vriendin of collega die ook thuis werk om te bellen tijdens de lunch. Zet deze op speaker en eet samen, dit kun je ook doen tijdens het wandelen! Door een ander erbij te betrekken houd je je eerder aan je eigen doel. En eigenlijk is het ook weer een voordeel toch, kletsen met je vriendin tijdens de pauze, meer tijd om thuis wat lekkers te eten? Ik word daar wel blij van.

 4. Goede voorbereiding is het halve werk
  Zorg dat je voldoende eten in huis hebt om tijdens je lunch of de avond ervoor een voedende maaltijd te bereiden. Maak een planning zoals je de afspraken met je collega’s en meetings plant.  Eten wordt vaak gezien als een bijzaak, maar het is dé manier om jezelf te voorzien van energie en één van de belangrijkste manieren om jezelf gezond te houden. Ik vind het dus alles behalve bijzaak. Dagelijks bedenken wat je wilt eten is veelal tijdrovend en het is ook vaak duurder, doordat je snel overbodige dingen meeneemt uit de winkel. Door in het weekend een weekplanning te maken en deze boodschappen in huis te halen ben je goed voorbereid. 

 5. Werk niet naast de snoepkast
  Het is een beetje een open deur, wanneer je werkt aan de keukentafel en je slechts 2 stappen verwijdert bent van de goedgevulde snoepkast heb je wel een érg sterke ruggengraat nodig. Dit is zo ongeveer hetzelfde als een schaal met pepernoten bij je op tafel zetten. Voor je neus. Zorg er dus voor dat al het ‘snaaigoed’ niet binnen handbereik ligt van je werkplek. Ontkom je hier niet aan omdat jouw huis en nu dus ook je werkplek geen andere kamers of extra verdiepingen heeft? Leg dan ook een gezonde vervanger in diezelfde kast. Denk aan fruit, groenten of noten. Als je dan besluit om naar de kast te lopen neem je eerder de tijd om bewust te worden van je gevoel, Heb je wel echt honger? Of is het meer de afleiding, verveling of stress die roept. Bovendien geniet je echt meer van ongezonde, lekkere hapjes op de momenten dat je het jezelf gunt.

Wat is jouw grootste uitdaging tijdens het thuiswerken?