Voedingssupplementen zijn er deze dagen in alle soorten en maten. Je vind ze bijna op elke hoek van de straat. Persoonlijk vind ik dit vreemd, want dit betekent dus dat wij ze, op elk moment, zonder specifieke reden blijkbaar kunnen gaan halen. Regelmatig hoor terug dat mensen van alles wat nemen, maar vaak niet echt weten waarvoor.
Het resultaat? Ze ervaren weinig verbetering in hun klachten. Niet zo gek dus dat ze hierdoor gaan twijfelen aan de werking, de voedingssupplementen vervolgens niet meer consequent nemen en dit uiteindelijk ook weer geen verbetering brengt… ❌ Kortom, het is tijd voor wat broodnodige opheldering!
4 tips – Wel of geen voedingssupplement?
Een supplement is áltijd een aanvulling naast goede voeding
Supplementen neem je dus alleen als je een duidelijk tekort hebt van een bepaalde stof, ofwel vitamine of mineraal. Ga niet te pas en onpas allerlei supplementen slikken, daar word je niet beter van. Voedingssupplementen nemen zonder je voeding aan te passen is dus sowieso een no-go. Ik zal jullie niet vermoeien met de complexiteit van lichaamseigen- en lichaamsvreemde stoffen. Maar zonder een goede basis, kun je jezelf echt beter de kosten besparen (trust me on this).
Beter een multivitamine of een losse vitamine?
Een multivitamine kan een goede aanvulling zijn als tijdelijk ondersteuning. Als 19 jarige werkte ik 2 seizoenen in een hotel in Mallorca, waar ik tussen de activiteiten door dus ook mocht aanschuiven. Daar was een multi een fijne ondersteuning. Of gebruik het als een boost, bijvoorbeeld tijdens de overgang van de zomer naar de herfst. Dan kunnen wat extra vitamines of mineralen ook geen kwaad.
Echter geldt nog steeds dat de basis voeding goed moet zijn, wil het echt wat opleveren. Heb je een duidelijk te kort aan bijvoorbeeld vitamine D, C, ijzer etc. dan werkt een los supplement het beste, omdat de opneembaarheid in deze veel hoger is. Let ook op de kwaliteit. Over het algemeen bevatten de goedkope varianten meer vulstoffen dan vitamines, iets met een goed verdienmodel 😉 Supplementen zijn namelijk niet bedoelt om permanent te gebruiken, ze dienen als middel om je vitamine waardes terug op pijl te brengen. Dit gebeurt al tussen de 1 á 3 maanden, afhankelijk van het tekort.
Waar ontstaat het tekort?
Een tekort komt voort uit het niet genoeg eten van voedzame voeding óf door een verslechterde opname. Aan het eerste kun je zelf wat doen, aan het tweede niet. Slik je al jaren supplementen maar merk je geen verandering? Dan kan het zo zijn dat je een opname probleem hebt, schakel hiervoor een specialist in! Het supplement dat je neemt kan ook een lage opneembaarheid hebben (lees: veel vulmiddel, weinig vitamines) en dus weinig nut. Twijfel je hierover? Stuur me een berichtje en ik kijk graag met je mee.
Kun je van voedingssupplementen te veel binnenkrijgen?
Wateroplosbare vitamines plas je uit bij een te veel. Vet-oplosbare vitamines niet, deze kun je dus te veel binnenkrijgen, dit zijn de vitamines A,D,E, K en een variant van vitamine C. Ook vermindert de opname van de ene stof juist weer de opname van de ander óf ze versterken juist elkaar. De werking van het lichaam is complex en daarbij is ieder persoon ook nog eens anders. Er is niet één formule of één product dat voor iedereen werkt of voor iedereen hetzelfde kan doen.
Goed suppleren kun je leren!
Conclusie van dit verhaal. Heb je of vermoed je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen? Laat dan eens een specialist met je meekijken naar je eetpatroon of naar de resultaten van een bloedonderzoek. Op basis hiervan kun je gericht voedingssupplementen nemen in plaats van willekeurig. Zo hoeft je lichaam niet onnodig energie te verspillen aan stoffen die het niet nodig heeft of niet kan opnemen. Deze energie gebruik je op zo’n moment waarschijnlijk veel liever zelf!
Tot slot, snap jij nog waarom supplementen op elke hoek van de straat te vinden zijn?
Recente reacties