Picture: ‘me in 1 minut’.

Herken je dat? Je hebt zo’n dag, waarop het lijkt alsof er ineens een grote emotie-donderwolk hangt boven alles en iedereen. Soms komt dit ook zomaar opzetten of het gaat snel voorbij. Natuurlijk kan dit bij ons vrouwen ook te maken hebben met onze zo-geliefde hormonen. Maar goed, wat voor naam we er ook aan geven, belangrijker is hoe we ermee omgaan. Het liefst op een manier die ons zo min mogelijk last geeft, toch? Vaak is het zo dat we zelf amper weten wat we voelen, zegt o.a. Yale-onderzoeker Marc Brackett. Hij deelde de volgende 4 stappen, om bepaalde emoties beter te kunnen begrijpen en reguleren

Stap 1: Herkennen
Probeer buiten je gedachten te gaan en naar je lichaam te luisteren. Wat voel je? Met je gedachten kun je bepaalde gevoelens versterken of verminderen. In ons hoofd lijken gedachten vaak waarheid, maar dat zijn ze natuurlijk niet. Focus je dus echt op het voelen en niet op denken. Beweging kan helpen om in contact te komen met je gevoel, een stukje wandelen kan dus hierbij helpen.

Stap 2: Begrijpen
Het is belangrijk om je gevoel te kunnen plaatsen. Om het ‘waarom’ te achterhalen. Kan het bijvoorbeeld iets te maken hebben met wat zojuist gebeurde, wellicht was het een bepaalde vraag of uitspraak die deze emotie triggerde? Heeft het te maken met de plek waar je bent of de persoon die het zei? Dit zijn geen dingen die je de eerste keer krijgt uitgevogeld voor jezelf, maar hoe vaker je hiermee aan de slag gaat hoe beter je erin wordt. Oefening baart kunst 😉 

Stap 3: Labelen
Geef voor jezelf een label aan de emotie die je voelt. Heb je wel eens gemerkt, dat wanneer je een ander vertelt hoe je, je voelt, het woord ‘boos’ bijvoorbeeld ineens heel zwaar klinkt? Dit werkt hetzelfde, door het een naam te geven verduidelijk je de emotie voor jezelf. Frustratie of teleurstelling geven een totaal andere lading dan boos. Het kan ook zomaar zijn dat zodra je een label vindt dat passend voelt, ook het ‘waarom’ in je opkomt.

Stap 4: Uiten
Zodra je, je emotie voor jezelf duidelijk hebt is het belangrijk deze te uiten. Voel je hierin weerstand? Schrijf dan eens voor jezelf op welke gedachten deze weertand oproepen. Misschien zie je het nut er niet van in? Of ben je niet gewend om deze emoties (aan die personen of op die plek) te laten zien. Wellicht voelt het alsof je deze niet mag laten zien? Dit heeft alles te maken met overtuigingen en gewoontes, dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn. Het uiten van emoties is wel belangrijk. Je kunt daarom beter voor jezelf bepalen waar en met wie je deze wilt delen.

Ondanks dat het wellicht moeilijk is of ongemakkelijk voelt. Mensen die dicht bij je staan willen weten wat er in jou omgaat en zijn er om jou te steunen. Daarbij tonen ook meerdere onderzoeken aan dat het je prestaties verbetert, zorgt voor een lagere bloeddruk en stress en lichamelijke klachten vermindert. Hopelijk helpt dit jou in de omgang met die vervelende donderwolk!

Herken jij deze donderwolk, zo ja wat is jouw manier om ermee om te gaan?